TÜRKİYE’deki örtü altı üretimin merkezlerinden Antalya’nın Kumluca ilçesinde 2025- 2026 üretim dönemi başladı. Çiftçiler 52 bin dönüm alandaki güz periyodu zerzevat üretimini domatesle başlattı. Bu periyot Kumluca’da 52 bin dönüm alanda 25 bin domates fidesi dikilecek.
Türkiye’nin değerli örtü altı zerzevat ve meyve üretim merkezlerinden Kumluca’da güz periyodu üretimi için çiftçiler fideleri toprakla buluşturmaya başladı. 52 bin dönüm serada 50 çeşit zerzevat ve meyve üretimini gerçekleştiren çiftçilerin, bu dönemki birinci fideleri domatesler oldu. 10 çeşit domatesin üretildiği ilçede yaklaşık 25 bin dönüm alana domates fideleri dikildi. Ocak- şubat periyodunda hasat edilecek domateslerin akabinde üreticilerin tercihine nazaran seralar yeni eserlerle üretime hazırlanacak.
İlçede pembe domates üretimi gerçekleştiren Muhammed Hasyılmaz (25), domates fidelerinin toprağa ekilmesinin akabinde, sifon hortumlarla bol suyla suladıklarını, sonraki periyotta ise damlama sulama yolunu kullanacaklarını söyledi. Hasyılmaz, “Şu an güz devri dikimlerimizi yapıyoruz. Pembe domates dikiyoruz. Aşağı üst 60- 65 günlük bir müddette hasat ederiz. 15 Şubat üzere bu domateslerin hasadını bitiririz. Domateslerin hasadı sona erince seralara kavun ekmeyi düşünüyoruz” dedi.
Hasyılmaz’ın eşi Sevgi Hasyılmaz (23), “Eşimle birlikte 5 dönümlük alanda domates üretiyoruz. 2 çocuğum var, mesken hanımıyım. Hem konut işlerini yapıyorum hem de serada eşime yardım ediyorum. Burası bizim ekmek teknemiz inşallah para kazanırız” diye konuştu.
’25 BİN DÖNÜMÜ DOMATES’
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, 2025- 2026 üretim döneminin afetsiz olmasını ve eserlerin para ettiği bir dönem olmasını diledi. Lider Kökce, şöyle konuştu:
“Bu yıl Kumluca’da 52 bin dönüm alanda üretim yapıyoruz. Ortalama 25 bin dönümü domates. Erken güz devri dikimleri başladı. Ocak- şubat aylarında bu domatesler hasat edildiğinde de yine ekimler yapacağız. Domates, biber, patlıcan, salatalık ve kavun üzere eserlerin de üretimini yapıyoruz. Her zerzevatın kendi içinde de çok sayıda çeşitleri var. 50 çeşit eser ekiyoruz. 52 bin dönüm alanda 10 çeşit domates var. Domates, biber, patlıcan, salatalık ve kavunun kendi içinde de 50 çeşidi var. Hasılı yıl boyunca 52 bin dönüm alanda 50 çeşit zerzevat üretiyoruz. Bu kadar çeşit eser içinde çok güzel koku ve lezzete sahip eserler olunca dünya pazarında da yer buluyoruz.”
More Stories
Restoran Sahibi Haluk Altın, Arkadaşı Tarafından Vurularak Öldürüldü
Babaannesi annesi, dedesi babası görünüyordu! DNA testiyle gerçek kimliğine kavuştu
Antalya’da Araba ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Yaralı