ANTALYA’da 1977’de kurutulan ve 2012’de ortasına yapılan yol kaldırıldıktan sonra tekrar su tutan Avlan Gölü, bu sene yeniden kurudu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğü’nün onayladığı yağmur sularının depolanmasını sağlayacak projenin ihale edilmesi bekleniyor.
Antalya ve Göller Yöresi’nin en kıymetli sulak alanlarından Elmalı ilçesinde 1030 metre yükseklikte, Elmalı Ovası’nın en çukur alanında 850 hektardan oluşan Avlan Gölü, 1977-78 yıllarında şuurlu olarak kurutuldu ve tarım toprağına dönüştürüldü. Gölün kurutulması doğal yaşama büyük ziyan verdi. Avlan Gölü’nün ortasına, 1984-85 yıllarında bir kara yolu yapıldı. Yolun yağışlar nedeniyle biriken su altında kalmaması için de tertipli olarak düden kapakları açılıp uzun yıllar su tasfiyesi yapıldı.
YOL KALKTI, GÖL ESKİ HALİNE DÖNDÜ
Göle yapılan bu müdahaleler nedeniyle bölgedeki ekosistem bozuldu, doğal hayat ve tarım olumsuz etkilendi. 1997-98 yıllarında göl yine su tutmaya başladı, 2012 yılında da gölün ortasından geçen kara yolu kaldırıldı. Sonrasında tekrar su tutan Avlan Gölü, 2020 yılından sonra ise her yıl daha da artan kuraklık periyoduna girdi. Göçmen kuşların da en kıymetli rotalarından biri olan göl, bu yıl neredeyse büsbütün kurudu. Hem yağışların azalması hem de Elmalı’da önemli seviyede artan örtü altı ziraî faaliyetlere bağlı 15 binin üzerinde yeni sondaj yapıldığı bildirildi. Yarısına yakınının kaçak olduğu bedellendirilen sondajlar nedeniyle gölü besleyen yer altı su kaynakları da süratle tükenmeye başladı.
PROJEYİ BAKAN ONAYLADI
Finike Yalnız Köyü Sulama Kooperatifi Lideri Orhan Sarıkaya, Elmalı Ovası’nın yanı sıra düdenler aracılığıyla yer altından ilişkili olduğu Finike Ovası’nın da uzun yıllardır en kıymetli su kaynağını oluşturan Avlan Gölü’nü kurtaracak projenin hazır olduğunu ve DSİ Bölge Müdürlüğü’nün ihalesinin beklendiğini söyledi. Göl ve bölgedeki yer altı su kaynaklarının kurumasının en kıymetli sebeplerinin başında kaçak sondajlar geldiğini belirten Orhan Sarıkaya, “Avlan Gölü için proje hazırladık. Bu proje için DSİ’ye gittik fakat bütçe olmadığı belirtildi. Antalya milletvekillerimizin takviyesiyle geçen yıl Tarım ve Orman Bakanımız ile görüştük ve gölün hem bölge tarımı hem de doğal hayat açısından değerini ve boşa akan yağmur sularının depolanmasını sağlayacak projemizi anlattık. Kendisinin çok güzeline gitti ve proje bedeli 15 milyon TL’nin onayını verdi. DSİ Genel Müdürlüğü de onayladı ve Bölge Müdürlüğü’ne geldi. İhalenin yapılmasını bekliyoruz” dedi.
AVLAN GÖLÜ TABANDAN BİRÇOK YERİ BESLİYOR
Karagöl Havzası’ndan Avlan Gölü Havzası’na Su Transfer Projesi’nin içeriği hakkında da bilgi veren Sarıkaya, “Bölgede DSİ Bölge Müdürlüğü’nce 2 yıl üst üste yağmur sularının ölçümü yapıldı. Elmalı’da yağmur sularının toplanıp geldiği dereler var ve yapılan ölçümlerde yağmur suyu ölçüsü toplam 40 milyon metreküp olarak belirlendi. Bu düdenlere giden su. Avlan Gölü’nün kapasitesi ise 13 milyon metreküp. Yani bir yılda boşa akan yağmur suları 3 kez gölü doldurabiliyor. Hasebiyle göl su tuttuğu vakit taban suları da Arif köyünün de Yalnız köyünün de öteki köylerdeki ziraî ve içme suyu muhtaçlıklarını karşılıyor, düşüncemiz olmuyor. O göl aşağıdaki taban sularını besliyor. Projenin bir an evvel hayata geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
More Stories
Dr. Ekrem Karakaya’nın Ölümünün 3. Yıl Dönümünde Anma Merasimi
Şehit annesi Remziye Çetin’in vasiyeti yerine getirildi
Isparta’da Yardım Kampanyası Kumbarası Çalındı, Zanlı Hür Bırakıldı