Temmuz 3, 2025

Enflasyonda Eğitim ve Konut Fiyatlarının Yükselişi Rapor Edildi

ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, eğitim ve konut fiyatlarındaki artışların enflasyonu üst taşıdığını, besin fiyatlarındaki sakin seyrin ise manşet enflasyonu baskıladığını belirtti. Üretici fiyatlarındaki artışın maliyet baskısını sürdürdüğünü vurguladı.

Enflasyon verilerini değerlendiren ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, eğitim ve konut fiyatlarındaki artışların enflasyonu üst taşıdığını belirtti. Hacısüleyman, besin fiyatlarındaki sakin seyrin manşet enflasyonu baskılasa da, üretici maliyetlerindeki yükselişin maliyet baskısını sürdürdüğünü söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Lideri Yusuf Hacısüleyman, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon datalarına ait değerlendirmelerde bulundu. Haziran ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,17 oranında artış gösterdiğini lisana getiren Lider Hacısüleyman, “Yıllık TÜFE’nin yüzde 35,05 düzeyine gerileyerek hudutlu da olsa düşüş eğilimini sürdürdüğünü görüyoruz. Bu süreçte, eğitim ve konut kalemlerinde dikkat alımlı artışlar yaşanırken, besin kümesinde fiyatların aylık bazda gerilemesi manşet enflasyonu baskılamıştır. Lakin üretici fiyatlarında gözlenen yüzde 2,46’lık artış, önümüzdeki devirler için maliyet baskısının sürdüğünü göstermektedir” tabirlerini kullandı.

Haziran ayında tüketici fiyatlarının bir evvelki aya nazaran yüzde 1,37 oranında artış gösterdiğini lisana getiren Lider Hacısüleyman, kelamlarını şöyle sürdürdü; “Altı aylık kümülatif artış yüzde 16,67 olurken, yıllık enflasyon yüzde 35,05 düzeyine gerilemiştir. Yurt içi üretici fiyatlarında ise aylık artış yüzde 2,46 olurken, yıllık artış yüzde 24,45 olarak kaydedilmiştir. Yİ-ÜFE’nin Aralık 2024’e nazaran artışı ise yüzde 15,71 seviyesindedir. Bu tablo, üretim maliyetlerinde hala güçlü bir üst taraflı eğilimin devam ettiğini ortaya koymaktadır.”

“Hizmet girdileri ve güç belirleyici rolde

Sanayinin dört ana bölümünde yıllık bazda en yüksek artışın yüzde 61,04 ile ‘su temini’ bölümünde gerçekleştiğini vurgulayan Lider Hacısüleyman, “Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 28,25, madencilikte yüzde 25,66 ve imalatta yüzde 23,79 oranlarında yıllık artışlar dikkat çekmektedir. Ana sanayi kümeleri prestijiyle, orta mallarında yüzde 21,77, sağlam tüketim mallarında yüzde 29,92, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 26,45, güçte yüzde 24,15 ve sermaye mallarında yüzde 27,40 oranında yıllık artış kaydedildi. Bu durum, üretici fiyatlarındaki artışın yalnızca güçle değil, geniş tabanlı bir maliyet yapısıyla ilişkilendiğini ortaya koymakta” diye konuştu.

“Enflasyonla çabada mali disiplin öncelikli”

Enflasyonun yapısal ve yapışkan bir karaktere sahip olduğunu belirten Lider Yusuf Hacısüleyman, “Gıda fiyatlarındaki görece yatay seyir ve kimi kalemlerde gözlenen düşüşler kısa vadede olumlu bir tablo çizse de eğitim, konut ve ulaştırma üzere temel hizmet kümelerindeki fiyat artışları, enflasyonun dirençli tarafını göstermektedir” dedi. Enflasyonla çabanın yalnızca para siyasetiyle sonlu kalmaması gerektiğine dikkat çeken Hacısüleyman, “Bu çaba, eş vakitli olarak mali disiplin, kamu harcamalarının aktifliği ve arz taraflı ıslahatlarla desteklenmeli” tabirlerini kullandı. Haziran ayı enflasyon datalarının, yılın ikinci yarısına girerken maliyet temelli baskıların sürdüğünü ortaya koyduğunu belirten Hacısüleyman, “Bazı temel hizmet kalemlerinde katılık sorunu devam ediyor. Bu nedenle enflasyonla uğraşta bütüncül bir yaklaşım şarttır” halinde konuştu.

“Eğitim ve konut fiyatlarındaki artış enflasyona üst taraflı katkı verdi”

Haziran ayında ana harcama kümeleri içinde en yüksek artış yüzde 4,48 ile “Eğitim” kümesinde kaydedildiğini lisana getiren Lider Yusuf Hacısüleyman, “Bu kalemi yüzde 2,62 ile “Konut” ve yüzde 2,38 ile “Ulaştırma” kümeleri takip etti. Yıllık bazda ise yüzde 73,33 artışla “Eğitim”, yüzde 65,54 ile “Konut” ve yüzde 38,70 ile “Sağlık” kümeleri öne çıkarken, lokanta ve oteller kümesinde da yüzde 35,59 yıllık artış yaşandı. Karşıt istikamette ise “Gıda ve Alkolsüz İçecekler” ile “Giyim ve Ayakkabı” kümelerinde aylık bazda yüzde 0,27 oranında düşüş kaydedildi. Bu iki küme, mevsimsel tesirlerle manşet enflasyona hudutlu bir dengeleme katkısı sundu. Haziran ayında 143 temel başlıktan, 112’sinde artış yaşanırken, 5’inde değişim olmamış, 26 temel başlıkta ise düşüş gerçekleşti” diye konuştu. – ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

About The Author