Isparta’da 2 bin dekarlık alanda üretilen karanfilin yüzde 95’i, Avrupa ülkelerine gönderiliyor.
Dünyadaki gül üretiminin değerli kısmının karşılandığı ve kuşaklardır sürdürülen üretim sayesinde ismi “gül” ile özdeşleşen Isparta’da, son yıllarda karanfil üretimi de öne çıkmaya başladı.
Kentte, Deregümü köyü ile Çünür Mahallesi’nde bulunan seralarda kesme çiçek üretimi yapılıyor.
Yıllık yaklaşık 250 milyon kısım karanfilin üretildiği seralarda, sabah erken saatlerde kesim süreci yapılan çiçekler temizlenip paketleniyor.
Kent genelinde 2 bin dekarlık alanda üretimi yapılan karanfillerin tamamına yakını, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
“Kesintisiz olarak üretime katkı sağlıyoruz”
Karanfillerin dikiminin nisan ayında yapıldığını, temmuz ve ağustos aylarında ise birinci kesitlerin gerçekleştirildiğini belirten Toprakçı, “Eylül ve ekim aylarında yine dikim gerçekleştiriyoruz. Böylelikle mayıs-haziran aylarında ikinci eser alınıyor. Böylelikle kesintisiz olarak üretime katkı sağlıyoruz.” dedi.
Üretilen karanfillerin büyük kısmının ihraç edildiğine dikkati çeken Toprakçı, “Karanfillerin yüzde 95’i, başta Hollanda ve İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiliyor. İç piyasaya ise yalnızca yüzde 5 oranında eser veriyoruz. Bu çiçekler büyük kentlerdeki çiçekçilere ulaştırılıyor. Deregümü köyü olarak ülke iktisadına ve istihdama önemli katkı sağlıyoruz.” diye konuştu.
Deregümü köyünde 25 yıldır karanfil üretimi yapan Ahmet Ünüver, 40 dönüm yerde yaklaşık 10 farklı renkte karanfil yetiştirdiklerini söyledi.
Ünüver, “Dönüm başına 125 ile 130 bin kısım ortasında rekolte bekliyoruz. Tek tek kesilen karanfiller itinayla seçilip paketlenerek yurt dışına gönderime hazır hale getiriliyor.” sözlerini kullandı.
More Stories
Gazipaşa’da İnşaat Emekçisi Yükseklikten Düşerek Hayatını Kaybetti
Kemer’de Anadolu Parsı Görüntülendi
Kemer’de Anadolu Parsı Görüntülendi